Kereső

Back
2012-12-11

Laia Sanz enduro világbajnoki címet szerzett a francia versenyen

Laia Sanz lett az új enduro világbajnok, miután másodikként végzett a bajnokság utolsó versenyén, amely a franciaországi Brignoles városában került megrendezésre.

 

A Gas Gas versenyzőnek egyáltalán nem volt könnyű dolga a kiváló Ludivine Puy ellenében, aki két győzelmet gyűjtött be az enduro világbajnokság utolsó hétvégéjén. Bár Laia akkor is világbajnok lett volna, ha csak a negyedik helyen végez, mégis veszélybe kerül a bajnoki cím, amikor az egyik speciál szakasz közben egy esés következtében eltört a hűtője. A Gas Gas szerelői azonban gyorsan reagáltak, és sikerült a hűtőt kicserélniük a második, mindent eldöntő kör kezdete előtt. Puy nyerte az összes mért szakaszt lelkes publikuma előtt, miközben Laia Sanz az egész verseny alatt arra törekedett, hogy túlzott kockázatvállalás nélkül bebiztosítsa magának a bajnoki címet. A két második hely Franciaországban elégségesnek bizonyult ahhoz, hogy 6 ponttal Puy előtt végezzen a az összesítésben, és így megszerezze az egyetlen offroad címet, amely még hiányzott a gyűjteményéből. Laia ezzel két Dakar-rali győzelme mellett 13 világbajnoki címet tudhat magáénak, amelyből 12 trial, és 1 ez az idei, első enduro. Az utolsó olasz versenyen szerzett sérülése ellenére, amely több mint egy hónapig távol tartotta a motoroktól, Laia az év eleji kettős Dakar siker mellett a trial világbajnoki és az enduro világbajnoki címet is bezsebelte ebben az évben. Ezzel Laia Sanz utolérte a legtöbb bajnoki címmel rendelkező spanyol motorversenyzőt, a szintén 12+1-szeres bajnok Ángel Nieto-t.

 

Iván Cervantes a dicséretes ötödik helyen végzett a tegnapi versenyen, annak ellenére, hogy a nap nagy részében az élmenők között csatázott. A Gas Gas Enduro 2 versenyzője egy győzelemmel és négy dobogós helyezéssel a negyedik helyen zárta a bajnokságot. A kategória bajnoka Pierre-Alexandre Renet lett, a spanyol Cristóbal Guerrero-t megelőzve.

 

Az Enduro 3 csoportban jól sikerült Sebastien Guillaume visszatérése azután, hogy egy esés következtében a verseny első részének feladására kényszerült, ami sok idejébe került. A francia versenyző hatodik lett, és tizedikként fejezte be a bajnokságot annak ellenére, hogy egy sérülés miatt a bajnokság nyolc versenyéből kettőn nem tudott részt venni. Guillaume-t Jordi Figueras követi az összesítésben. A katalán versenyző nagyon különleges hétvégét tudhat maga mögött, hiszen a Gas Gas színeiben eltöltött öt év után most utoljára vett részt világbajnokságon.

 

A portugál Gonçalo Reis a tizedik helyen búcsúzott, bár ma az Enduro 1 versenyzői nem szereztek pontot, mivel tegnap éjszaka néhány résztvevő motorkerékpárját ellopták a francia parc fermé területéről. A junior kategóriában Danny McCanney balszerencséjére rögtön a verseny elején bukott, és a jobb alkarján szerzett sérülés és zúzódás miatt úgy döntött, hogy elővigyázatosságból inkább feladja a versenyt. A Man szigeti versenyző, aki egyébként a második helyért harcolt, végül a világbajnokság harmadik helyén végzett bemutatkozó évében, és várakozással tekint a következő idény elé, ahol a bajnokság megnyerését tűzte ki célul.

 

 

 

LAIA SANZ

 

"Nagyon különleges dolog megnyerni a bajnokságot egy ilyen erős ellenféllel szemben, mint Lulu, és a sérülés után, amin sikerült túljutnom. Tudtam, hogy nagyon fontos mindkét olaszországi versenyt megnyernem, mert itt nehéz Lulut legyőzni. Ez a bajnoki cím nagyszerű zárása ennek a remek évnek, nem is kérhetnék mást! A számokkal nem foglalkozom, idényről idényre a céljaim elérésére törekszem, de természetesen fontos számomra, hogy sikerült a trial, raid és enduro versenyeket összeegyeztetnem, és mindháromban nyerni tudtam ugyanabban az évben.”

 

LUDIVINE PUY

 

"Nagyon jó hétvégém volt, de ez nem volt elég a bajnoki cím megvédéséhez. A motor tökéletesen működött, és nagyon sokat edzettem ezért a győzelemért. Nagyon nehéz év volt ez számunkra, de én mindig a maximumot nyújtottam. Laia jogosan nyerte a bajnokságot, gratulálok neki hozzá. Ez volt az utolsó enduro világbajnokságom, mert jövőre szeretnék anya lenni.

 

JORDI FIGUERAS

 

"Ma egész nap sokféle érzelem kavargott bennem. Örömmel tölt el, hogy lezárult egy korszak, és most kezdődik egy új, amelyben sokat kell majd tanulnom. Nagyon elégedetten búcsúzom. A csapat és a Gas Gas rengeteg támogatást nyújtott nekem azóta, hogy hat évvel ezelőtt beszálltam a világbajnokságba, és kellemes emlékekkel távozom."