Kereső

Back
2013-03-22

Danny McCanney és a Gas Gas SuperEnduro Junior világbajnokok

2013. march 8.
Tours, Franciaország

 

A man-szigeti fiatalember, a Gas Gas Bajnokok Iskolájának ékes példája, első világbajnoki címét szerezte meg 2013-ban, miután a harmadik helyen végzett a toursi kiállítási központ (Parc des Expositions) területén helyet kapott versenyen, a SuperEnduro világbajnokság utolsó megmérettetésén. Danny McCanney a bajnokságban aratott győzelmével a dobogóra legfelsőbb fokára vitte Gas Gas EC 300 R motorkerékpárját. A versenyző a lodzi (Lengyelország) nyitóversenyen második helyezést ért el, majd Barcelonában (Spanyolország) győzedelmeskedett, és most, a bajnokság utolsó versenyén harmadik helyet szerzett, a második helyezettel azonos pontszámmal.

 

A francia városban megrendezett verseny első fordulóját McCanney a harmadik pozícióban zárta, az utolsó fordulóban pedig másodikként végzett az este nyertese, az olasz Redondi mögött.

 

A záróverseny nem volt érzelmektől mentes a brit számára, aki elkövetett néhány hibát, és egy kicsit feszült is volt ezen az utolsó megmérettetésen. Az első fordulót harmadikként záró versenyző nem maradhatott le a dobogóról a verseny utolsó szakaszában sem, mert ha ott a lengyel Szymkowski előtte végzett volna, akkor elveszítette volna a bajnoki címet. A verseny egy szakaszában úgy tűnt,  hogy így is fog történni, ami visszavágásra késztette McCanney-t, aki végül másodikként haladt át a célvonalon, megszerezve így a Junior SuperEnduro világbajnoki címet.

 

A junior világbajnokság kulcsmomentuma a barcelonai verseny volt, ahol McCanney  mindkét fordulót megnyerte, és ezzel magasan a bajnokság élére került, kényelmes 12 pont előnnyel az összesítésben a második helyezett lengyel Szymkowski előtt.

 

A Junior SuperEnduro világbajnoki cím az eddig elért legjobb eredmény a fiatal Gas Gas versenyző számára, aki amellett, hogy különböző címeket szerzett Nagy-Britanniában, 2010-ben az enduro Európa-bajnokságon is győzedelmeskedett.

Danny McCanney: „Annak tudatában jöttem erre az utolsó versenyre, hogy megnyerhetem a bajnokságot, de el is veszíthetem azt, ha hibákat követek el, bármilyen kicsik is legyenek ezek a hibák. Ez feszültséggel járt. Az edzések jól mentek, de a versenyben vétettem néhány hibát, elég sokat. Nagyon idegesen kezdtem, és többször elestem, különösen az utolsó fordulóban, amikor a végéről indultam. Egy bukás miatt a másodikról a kilencedik helyre estem vissza. Mindent beleadtam, hogy visszakapaszkodjak, és szerencsére másodikként végeztem. Nagyon elégedett vagyok, a motorral is, és a csapattal is. Ez az első világbajnoki címem, és a dolgok tökéletesen mennek. Nagyszerű edzés volt ez a világkupára, ami a jövő héten kezdődik.  Keményen készülünk rá. Hosszú lesz a bajnokság, és remélem, hogy az élen lehetek."

Laia Sanz megmutatta

A motorversenyzés rajongói Tours-ban ismét megbizonyosodhattak Laia Sanz képességeiről. A jelenlegi női enduro világbajnok Gas Gas versenyző könnyedén, kényelmes előnyt felépítve nyerte a női nyílt enduro verseny mindkét szakaszát. A SuperEnduro világbajnokságba beszámító kétfutamos pontozott versenyt kísérő megmérettetésen összesen nyolc nő állt rajthoz. Laia mindegyik versenyzőtársát lekörözte.

 

Thain már az enduro világbajnokság chilei nyitóversenyére koncentrál

Az eseményen résztvevő Gas Gas versenyzők köréhez a mostani idényben szerződtetett francia Rodrig Thain is csatlakozott. Thain benevezése a SuperEnduro világbajnokság francia fordulójára furcsának tűnhetett – mivel nem vett részt a bajnokság összes fordulóján, nem volt túl sok esélye a jó helyezés elérésére. Az utolsó versenynek helyet adó, helyenként veszélyes pálya végül arra a döntésre késztette az arrasi versenyzőt, hogy távol marad a megmérettetéstől, nem kockáztatva ezzel saját fizikumát egy héttel az enduro világbajnokság chilei indulása előtt.

 

Az enduro junior világbajnokság tours-i fordulójának végeredménye:

1. Giacomo Redondi, 37;
2. Pawel Szymkowski, 31;
3. Danny McCanney (Gas Gas), 31;
4. Johan Edlund, 25;
5. Magnus Thor, 19.

 

Az enduro junior világbajnokság végeredménye:
1. Danny McCanney (Gas Gas), 101;
2. Pawel Szymkowski, 89;
3. Giacomo Redondi, 88;
4. Johan Edlund, 25;
5. Magnus Thor, 19.

 

Nők:
1. Laia Sanz (Gas Gas);
2. Jane Daniels;
3. Samantha Tichet;
4. Geraldine Fournel;
5. Valerie Roche (Gas Gas).