Kereső

Back
2013-04-18

McCanney újabb dobogós helyezése a nehéz valverde del caminói versenyen

A hétvégén került megrendezésre a spanyol enduro bajnokság második fordulója Valverde del Camino (Huelva) városában, amelyet az enduro rajongói csak „az enduro katedrálisának" neveznek. Hírnevét meg nem hazudtolva a "katedrális" bizonyult az elmúlt évek egyik legkeményebb megmérettetésének, különösen a Gas Gas versenyzői számára.

 

A pálya, amelyet a szervezők döntése alapján egyes kritikus helyeken lerövidítettek, az indulástól kezdve sok nehézséget okozott a résztvevőknek, elsősorban a sárral borított talaj és a hét nagy esőzéseit előzőleg elszenvedett terep miatt. Az első nap különösen kemény volt a Gas Gas Factory Pons Team tagjai számára, akik rendkívül csúszós és technikás speciál szakaszokkal találták szembe magukat.

 

A kedvezőtlen feltételek a fiatal brit McCanney-t (Enduro 3) sem kímélték, aki nagyot bukott az első speciál szakaszon. Az ágakkal való ütközés okozta zavarodottsága több, mint egy percnyi időveszteséget eredményezett az első mért szakaszon. Ahogy tőle lassan már megszokottá vált, a man-szigeti versenyző gyors felkapaszkodásba kezdett, és végül az összesített eredmények szerint minden speciál szakaszon az első ötben végzett. Danny kitartása a Gas Gas EC 300 R kormányánál a nap végére meghozta gyümölcsét: a dobogó utolsó fokát. Nem kétséges, hogy a verseny döntő próbát jelentett a Gas Gas Bajnokok Iskolája program tagjai számára, különösen a gironai márka hivatalos csapatával frissen bemutatkozó Tomer Shapira és a guatemalai Oscar Bethancourt számára, akik nem tudták befejezni első versenynapjukat a Junior Open kategóriában, mert túllépték a megengedett időt.

 

A második versenynapot, ha lehetséges, még keményebbé tette a megviselt terep, ami miatt a híres “las tres encinas“ (a három tölgy) ösvény bizonyult a megmérettetés mindent eldöntő zónájának. Pontosan ennek az extrém speciál szakasznak az első részében történt, hogy Danny McCanney ismét bukott, elveszítve ezzel esélyét a győzelemre. Danny még így is a megérdemelt negyedik helyet szerezte meg a szintén Gas Gas motorkerékpárral versenyző Joan Jou előtt.

 

DANNY MCCANNEY

 

"Sikerült jó időket mennem, de drágán megfizettem a két hibámért, mert sok időt veszítettem miattuk. A santiago de compostelai jó szereplés után nem vagyok elégedett a mostani hétvége végeredményével. Mindenesetre most a nemzeti bajnokság és a világbajnokság következő fordulóira való felkészülésre kell összepontosítanom."

 

A Bajnokok Iskolájának versenyzői a Junior Open kategóriában egy teljesen másfajta enduróval álltak szemben, mint amit saját hazájukban megszoktak. Ennek ellenére Diego Rojas nagyon erősen kezdte a bajnokság második fordulóját, olyannyira, hogy egy ideig  kategóriája élén versenyzett. Az extrém speciál szakasz közben azonban, ahol az elhaladó motorosok nehézkesebbé tették a felkapaszkodást, problémái akadtak a chileinek. Rojas be tudott férni az első ötbe, megerősítve ezzel folyamatos fejlődését a Gas Gas Factory Pons Team tagjaként.

 

DIEGO ROJAS

 

"Az egyetlen szó, amivel jellemezni lehet ezt a hétvégét, az a 'kemény'. Az extrém szakasz különösen nehéz volt, és sok problémát okozott nekem. Örülök, hogy látható a fejlődésem, és tisztában vagyok a gyenge pontjaimmal, ahol tudom, hogy még javulnom kell."

 

Bár a Bajnokok Iskolájának legújabb tagja, az izraeli Tomer Shapira a szombati napon nem tudta befejezni a versenyt a Gas Gas EC 125 R kormányánál, a második napon már igen, ami sikerként könyvelhető el az újonc részéről. Bethancourt számára viszont egy elszenvedett bukás jelentette a verseny végét.

 

A Gas Gas fiatal tehetségei mellett a csapatnak egy különleges vendége is volt a tereprali-versenyző Jordi Viladoms személyében. Az igualadai versenyző a továbbfejlesztett 300F EC motorkerékpárral teljesítette a versenyt, az általa megszokottól nagyon eltérő terepen.

 

A spanyol bajnokság következő fordulójára május 5-6-án kerül sor az Almería tartománybeli Antasban.

 

JORDI VILADOMS

 

"Először is meg szeretném köszönni, hogy a Gas Gas Factory Pons Team lehetőséget adott arra, hogy felülhessek a Gas Gas EC 300F-re, ami sokat segített abban, hogy újra felvegyem a ritmust. Nagyszerű edzés volt ez a tereprali megmérettetésekre való felkészülésemben."